Kampen for børne- og ungdomsrettigheder

Kampen for børne- og ungdomsrettigheder

Alder bør ikke være en begrænsning for, hvilken stemme man som barn eller ung får lov at have, men kapitalismen både afhænger af og undertrykker befolkningsgrupperne. I SUF skal vi kæmpe mod aldersdiskrimination for at sikre, at alle mennesker får lige stemmer. 

Skolesystemet

Når børn træder ind i skolesystemet, bliver de først og fremmest undervist i, hvordan man respekterer autoritet og hierarki.  Standardiserede prøver, karakterer og lærerevalueringer af børn stålsætter ideen om den kapitalistiske dagsorden og den mentalitet der følger med. Skolen fungerer aktivt som et system, der søger at indoktrinere børn til at blive profitgenererende maskiner senere i livet.

Skolesystemet sætter en fast dagsorden, og især børn med mentale udfordringer får ikke plads til at lære på en måde, der giver mening for dem.

Samtidig er der ingen måde hvorpå børn kan lave om på disse undertrykkende systemer.

I SUF mener vi, at børn bør have langt mere medbestemmelse i deres uddannelsesinstitutioner. Det er de rammer der bliver lagt i barndommen, som kommer til at følge dem hele deres liv. Selvfølgelig skal de selv kunne beslutte, hvordan den tid bliver brugt.

Ungdommens rolle i arbejde

Unge har en central og udsat plads på ar­bejdsmarkedet. 

Unge arbejder ofte til lav løn og stiller lavere krav til fysisk- og psy­kisk arbejdsmiljø. Det gør, at unge bruges til at holde lønningerne nede og presse resten af arbejderklassen. Blandt andet, med und­skyldningen om, at de er under oplæring eller uddannelse. Unge arbejder ofte uorga­niseret ved ikke at stå i fagforening og har desuden en løs tilknytning til arbejdsmar­kedet. På den måde, er de en let gruppe at udnytte til skade for de samlede løn- og arbejdsforhold.

SUF arbejder først og fremmest for at unge organiserer sig, både sammen med andre unge, men også samlet med de ældre kolle­gaer. På den måde bliver de politisk bevidst­gjort om deres plads i produktionen.

Det er vigtigt at styrke lærlingene og ung­arbejdernes organisering gennem uafhæn­gige klubber, fagbevægelsens ungdomsfor­bund og Erhvervsskolernes Elev-Organistion (EEO). Kun gennem stærk organisering kan lærlingene og ungarbejderne opnå en styrke så de bliver i stand til at sige fra overfor arbejdsgiverne.

Unge stemmer

Stemmer, der tilhører børn og unge bliver alt for ofte negligeret og ignoreret til fordel for mere erfarne voksne. De problematikker, som i dags ungdom kommer til at se konsekvenserne af når de er voksne, er ikke ting de har midlerne eller magten til at ændre på. I SUF kæmper vi for at børn skal have politisk medbestemmelse og de skal respekteres i den offentlige debat. Børn og unges stemmer skal ikke afvises og nedprioriteres når det kommer til ting, som kommer til at have direkte konsekvenser for dem når de bliver ældre.

Valgretsalderen

Børn og unge har langt mere siddende mellem ørerne end de får anerkendelse for. Det politiske arbejde som vi i SUF laver, er drevet af mange under 18, der trods deres viden om politik ikke har retten til at vælge hvem der skal repræsentere dem parlamentarisk. Det går ud over dem, når politikere laver beslutninger der rammer børn og unge direkte.

Børn og unges interesser bliver overset i valgkampe, fordi de ikke er en stærk stemmegruppe grundet den høje valgretsalder. For at sikre, at de, der skal varetage verden i fremtiden også får deres holdninger med på spil, bliver vi nødt til at sænke valgretsalderen gevaldigt.

Børn og unges stemmer er lige så meget værd som de voksnes!

I SUF kæmper vi for, at børn og unge kan være med til at lave den verden, de skal bruge resten af deres liv på at leve i!”


(Vedtaget på SUFs Stormøde i 2022)

Forrige
Forrige

DIN RET TIL ET HJEM

Næste
Næste

Antiracisme er klassekamp