(vedtaget på stormøde i november 2023)

Arbejdsplan 2024

SUF for en samlet og velorganiseret venstrefløj

Hvordan skal man som ung organisere sig i en verden, hvor alt er i opbrud, og hundredvis af kriser truer ens fremtid? Hvordan opbygger vi en organisation, der på samme tid kan tage kampen op mod kapitalismen OG skabe et trygt fællesskab for dens ofre? Én ting står klart: Aktivisme er ikke nemt at organisere. Men det er alligevel noget af det mest meningsfulde arbejde man kan udføre. Vi skal som organisation sikre, at vores medlemmer kan lave den aktivisme, de brænder for - lige meget hvilken del af kampen man tager. Om det er ved at gå på gaden, lave kunst, planlægge events eller være aktiv på sociale medier. Det er essentielt, at man lokalt har de værktøjer man skal bruge, for at kunne lave seje aktioner og kampagner. Derfor vil vi blive ved med at sætte lokalgrupperne i fokus. Som endnu en del af vores arbejde internt, skal vi gøre det så tilgængeligt som muligt at lave arbejde i SUF. Vi skal centralisere vores gode kunst, artikler og oplæg i et fælles drev, som vi alle kan tilgå - vores frivillige arbejde kan på den måde gavne flest muligt. Det skal ske i samarbejde mellem ansatte, relevante emne organisatoriske grupper og ledelsen. Drevet skal være tilgængeligt for alle medlemmer af SUF, der i forbindelse med deres arbejde frit skal kunne benytte det.

Samarbejde med andre

Som en politisk organisation på venstrefløjen med op mod 600 medlemmer, står vi stærkt - men vi kan ikke stå alene! Vi bør derfor fokusere på at styrke samarbejdet med andre organisationer. Vi kan se, at Enhedslisten på nationalt plan nedprioriterer den røde politik, som deres medlemmer har stemt for, til fordel for en reformistisk dagsorden, der lige så godt kunne komme fra SF - eller endda Socialdemokratiet. Vi skal vende os mod de dele af Enhedslisten, der gerne vil vores samarbejde. Vi bør hovedsageligt investere vores kræfter i at samarbejde med lokalafdelingerne, og andre grupperinger internt i Ø, der går ind for en ægte venstreorienteret politik uden kompromis for “folkelighed.” Der, hvor vores arbejde og input bliver værdsat. Vi kan stadig arbejde sammen med Enhedslisten, både lokalt og nationalt, men vi skal gøre det på en måde der giver mening for os. Heldigvis er der stadig mange fora i Enhedslisten, hvor dette er tilfældet, og dem skal vi opløfte. Samtidig bliver vi nødt til at stille os offentligt kritisk overfor den højredrejede og mere reaktionære politik de fører - det er vigtigt, at vores holdninger også bliver hørt af dem. Ud over samarbejdet med Enhedslisten, bør vi også fokusere på samarbejdet med andre organisationer. Vi skal kunne arbejde sammen med organisationer, der beskæftiger sig med enkeltsager så vi kan støtte deres arbejde og få nye perspektiver. Derudover skal vi også arbejde sammen med andre organisationer på venstrefløjen, så vi kan føre en samlet kamp mod højrefløjen. Selvom der kan være gode grunde til interne stridigheder, er splittelse venstrefløjens største fjende. Derfor må vi stå sammen!

 

Beslutninger skal tages der hvor det sker

Selvom det er ledelsen der står for de store politiske beslutninger imellem stormøder, sker vores aktivisme i vores lokalgrupper og organisatoriske grupper. Vi skal derfor sørge for at de får mest mulig frihed til at disponere over egen økonomi og organisering. Ledelsen skal ikke være en kæp i hjulet for vores arbejde, men derimod understøtte den aktivitet vi har så vi kan få endnu mere fed aktivisme. Vores organisation skal være lettere tilgængelig for nye medlemmer. Dette skal gøres gennem større gennemsigtighed omkring ledelsens arbejde, samt et godt socialt fællesskab at komme ind i.

Det skal være nemmere at indsende forslag og økonomiske ansøgninger til koo og ledelsen, og der skal kunne ses igennem fingre med at forslaget ikke er blevet sendt “korrekt” ind, så længe det er til at forstå og behandle. Ledelsen har ansvar for at opklare på evt. misforståelser eller spørgsmål inden ledelsesmødet; enten ved at skrive til forslagsstilleren eller invitere dem til at være med på det møde, hvor forslaget behandles. Dette sikrer at beslutninger bliver nemmere at tage og gøres på et mere oplyst grundlag. Derudover sikrer vi at der ikke skal bruges flere ledelsesmøder på at sende forslag frem og tilbage, så det heller ikke bliver tabt i proces og bureaukrati.

Hvis lokalgrupperne skal lave mere, skal de også have flere penge til det. Lokalgrupperne skal også prioteres højest når der bliver søgt om penge ved koo og ledelsen, da det er der vores medlemmer er og dem der kender lokalområderne bedst. Hvis der er lokalgrupper som ønsker egne lokaler eller investering til forbedring af lokaler, skal dette prioriteres over print til fx klistermærker og plakater. Det giver ingen mening at de penge vi har bare ligger på en bankkonto, i stedet bør vi bruge pengene på at opbygge vores organisation, så vi kan have endnu flere aktiviteter.

 

På samme måde skal vi understøtte og anerkende det store arbejde som vores organisatoriske grupper laver. Det sidste år har flere oplevet at blive kritiseret af ledelsen for manglende mandataftaler, frem for at få anerkendelse for det arbejde de laver. Ledelsen skal sørge for at ting som fx mandataftaler ikke prioriteres højere end selve arrangementet, og skal ikke sætte en stopper for den organisatoriske gruppes arbejde. Især når ledelsen grundlæggende er enig i arrangementets grundlag og berettigelse.

Når man retter kritik mod andre i organisationen, skal man altid være opmærksom på hvordan kritikken modtages og lave en vurdering af om fejlen er stor nok til at der behøves at rettes kritik. At få kritik for sit gode frivillige arbejde er demotiverende og kan være direkte skadeligt for en frivilligt drevet organisation.

Vi bliver derfor nødt til at se gennem fingrene når det gælder mindre fodfejl eller misforståelser i processen, så processen ikke bliver prioriteret over resultatet. Ledelsen skal kunne skelne, hvad der er fejl sket i god tro og hvad der er direkte misbrug af manglende mandat. Vi skal også give organisatoriske grupper fuldt råderum over de økonomiske og politiske beslutninger, der er i forbindelse med planlægningen af arrangementer, så planlægningen kan gå så gnidningsfrit som muligt og ikke skal bremses af konstant at skulle vente på en ledelse forholder sig til mindre beslutninger der kunne tages af arbejdsgruppen selv.

På mange måder er vores organisation centreret omkring specielt København. Det skal vi gøre vores bedste for at modarbejde med politiske beslutninger. Den geografiske sammensætning af ledelsen, KOO, udvalg og ansatte skal være en seriøs overvejelse, da en geografisk blandet ledelse giver det bedst mulige grundlag for at tage velovervejede politiske beslutninger, samt understøtte organisationen i hele landet.

Når det gælder, hvor i landet vi sender tilbud og henvendelser hen, skal det være en aktiv tanke. Fordi et event bliver afholdt et sted i landet, betyder det ikke at det udelukkende er de omkringliggende lokalgrupper, der skulle have mulighed for at kunne deltage, hvis hele organisationen er inviteret.

 

Trivsel

Aktivisme skal være sjovt, men det skal også anerkendes at det kan være hårdt arbejde. Derfor skal vi i SUF blive bedre til at være et fællesskab, hvor man tager hjem med fornyet gejst og godt humør. Dette skal gøres ved at løfte arbejdsopgaver i fællesskab. Vi kæmper alle for et fælles mål, som vi ikke opnår med interne stridigheder. Når vi ser en kammerat, der kæmper for vores fælles mål, er det vigtigt vi anerkender den indsats. Vi arbejder i fællesskab, og for at det fællesskab skal kunne fungere bliver vi nødt til at kunne kommunikere. Det er vigtigt at videregivelse af information og arbejdsopgaver sker tydeligt, og derfor skal vi lægge vægt på at skrive ordentlige og tilgængelige referater, samt at tale direkte med kammerater omkring arbejdsopgaver.

Ledelsesarbejde kan være trættende og udbrænde ellers dygtige kammerater. Dette skal laves om på ved at anerkende at ledelsen både er et politisk organ der skal kunne træffe politiske beslutninger til gode for hele organisationen, men også en social enhed der skal have det godt internt, og med resten af organisationen.

Når man kommer til et ledelsesmøde, skal man have læst bilagene til mødet, og have mulighed for at sende spørgsmål, eller forslag ind som kan skrives på dagsordenen. Det er for at gøre ledelsesmøderne mere effektive, men også gøre det nemmere for andre medlemmer at deltage i debatten, og ikke bare læse referatet. Kritik af ledelsens politiske beslutninger skal bringes til ledelsen, og ikke foregå som kritik af enkelte medlemmer. Ledelsen skal have mulighed for at købe fornuftig mad til møderne, så dette ikke er en bekymring, samtidig med at aktivisterne ikke skal lægge ud for et beløb, der ikke altid er let at samle ind igen, når de i forvejen lægger et så stort arbejde i at facilitere møderne.

Når der er nye medlemmer i ledelsen, er det vigtigt at de får en forståelse af hvad ledelsesarbejdet består af og hvordan det udføres. Dette er især vigtigt efter stormødet når der er en helt ny valgt ledelse, men også vigtigt at gøre løbende i takt med at der kommer nye lokalgruppe repræsentanter i ledelsen. Dette skal ske så arbejdsopgaver og beslutninger ikke bliver tabt på gulvet når der er nye medlemmer i ledelsen, men bliver fulgt op på, og taget hånd om løbende.

Samarbejdet mellem ledelsen og de ansatte skal være bedre. Ledelsen skal prioritere at lave mundtlig overlevering af beslutninger taget til ledelses- og koo-møderne, for at undgå misforståelser og frustrationer for alle parter. Hvis mundtlig overlevering ikke er muligt, skal der fremlægges detaljerede referater eller skriv til de ansatte, igen for at sikre god kommunikation mellem ledelsen og ansatte.

 

Skoling

I 2024 skal vi have mere fokus på at skole vores medlemmer mere. Dette handler ikke kun om at afholde rød skole eller foredragsaftner, men også at inkorporere det, vi lærer ind i vores organisation.

Skoling er ikke kun at læse eller sidde at lytte, men at være aktiv i organisationer og bevægelser, samt opbygge organisatorisk og aktivistisk erfaring. Som SUF medlemmer har vi et ansvar for at udføre den politik vi taler om i organisationen.

På nationalt plan betyder dette at SUF skal være til stede når vi bliver inviteret til ting der giver mening for os, og hvor vi kan gøre en forskel. Vi skal være bedre til at svare på henvendelser fra eksterne parter og samarbejde med dem, der deler vores ideer og visioner.

Dette gør vi blandt andet ved at opbygge en stærkere pressegruppe, hvor der er mulighed for at lave fed politik gennem SOME og andre medier.

Derudover skal vi afholde Rød Skole de næste 3 år. Her skal vi prioritere at lave et program der både indeholder workshops, socialt samvær og samtaler der bidrager til at udvikle organisationen, udover foredrag og oplæg. Vi skal tage ved lære af hinandens og andre organisationers erfaringer, når vi fortsat opbygger SUF og forbedrer vores arbejde.

SUF kan aldrig stå alene, men er en del af en stærk venstrefløj, som vi kan være med til at skabe. Sammen har vi en verden at vinde!

 

Arbejdsplan 2024:

-       Vi skal sikre os at vores organisation trives socialt, såvel som organisatorisk

-       Ledelsen skal have mad til ledelsesmøder

-       Ledelsen skal sørge for at overlevere til nye ledelsesmedlemmer

-       Der skal være bedre og mere tydelig kommunikation mellem ledelsen og ansatte

-       Organisatoriske grupper skal have fuldt råderum over deres stormøde fastsatte budget, samt politiske beslutninger i forbindelse med planlægning

-       Vi skal sørge for vores organisation er til stede i hele landet og ikke kun omkring København

-       Vi skal understøtte pressegruppen

-       Vi skal afholde Rød Skole de næste 3 år