Arbejdsplan for 2023


SUF for en samlet og velorganiseret venstrefløj

Hvordan skal man som ung organisere sig i en verden, hvor alt er i opbrud, og hundredvis af kriser truer ens fremtid? Hvordan opbygger vi en organisation, der på samme tid kan tage kampen op mod kapitalismen OG skabe et trygt fællesskab for dens ofre?

Én ting står klart: Aktivisme er ikke nemt at organisere. Men det er alligevel noget af det mest meningsfulde arbejde man kan udføre. Vi skal som organisation sikre, at vores medlemmer kan lave den aktivisme, de brænder for - lige meget hvilken del af kampen man tager. Om det er ved at gå på gaden, lave kunst, planlægge events eller være aktiv på sociale medier. Det er essentielt, at man lokalt har de værktøjer man skal bruge, for at kunne lave seje aktioner og kampagner. Derfor vil vi blive ved med at sætte lokalgrupperne i fokus. Vores kommunikation mellem ledelsen, lokalgrupperne og de emne/organisatoriske grupper skal forbedres, så vi får en organisation, hvor aktivisme og aktivitet føles mindst muligt som et arbejde.

Vi er alle med til at skabe SUF! Det er utroligt vigtigt for vores organisation, at den er demokratisk, derfor må vi alle sammen tage ansvar. Når flere får viden og indflydelse, er der også flere til at tage hånd om arbejdsopgaver. Det betyder mere aktivisme og færre aktivister der brænder ud. I det nye år vil vi arbejde på at få endnu flere lokalgruppe-repræsentanter i SUF’s ledelse, så lokalgrupperne kan få direkte indflydelse i SUFs nationale organisering. En vigtig del af vores arbejde er at skole vores medlemmer. Nye medlemmer skal sættes bedre ind i SUF’s politik og struktur, så de nemmere kan starte deres egne projekter i vores organisation. Og det er lige så vigtigt, at ældre medlemmer fortsætter deres skoling og lærer nye perspektiver på vores kampe. Vi bør i dette år fortsætte vores fokus på skoling ved at afholde rød skole igen med endnu flere deltagere, og ved at støtte lokale skolingsarrangementer.


Emnegrupperne bør være en del af denne struktur, og bør være med til at give gejst og skolingsmuligheder for hele organisationen. Ingen kan vide alt, og derfor er det ekstra vigtigt, at de som kender de undertrykkende strukturer inden for et bestemt område kan skole, debattere, lave aktioner og mødes nationalt. I SUF er vi kritikere af det kapitalistiske system. Vi diskuterer vores analyser internt, og det skal vi blive ved med. Kun på den måde kan vi udvide vores syn på de undertrykkende systemer, vi er en del af. Men det er lige så vigtigt, at vi gør vores holdninger tydelige for omverdenen. Vores emnepolitiske udtalelser er en vigtig del af vores ansigt udadtil. De viser potentielle nye medlemmer hvor vi står på forskellige politiske emner, og kan give et overblik over hvilken teori og praksis vi beskæftiger os med i SUF. I 2023 skal vi bestræbe os på, at rammen for, hvad en emnepolitisk udtalelse er, bliver udvidet. Vi har allerede stående papirer på store emner, som feminisme, klassekamp og boligpolitik, men politik affarver sig på alle emner, og derfor er det også vigtigt, at vores udtalelser har plads til det. Vores udtalelser skal have plads til at være lange, korte, formelle og uformelle og handle om store og små emner, så længe de afspejler SUFs politiske holdninger og praksis. Vi skal bestræbe os på at blive endnu bedre til at deltage i den offentlige debat med kronikker i aviser og opslag på sociale medier. Som en del af den indsats, bør vi sørge for, at der kommer mere gang i SUF’s pressegruppe. For vi skal tage muligheden for at sætte en ny tone i debatten og sætte en stopper for højrefløjens stråmænds- og hadfokuserede politik.

Som en politisk organisation på venstrefløjen med op mod 600 medlemmer, står vi stærkt - men vi kan ikke stå alene! Vi bør derfor fokusere på at styrke samarbejdet med andre organisationer. Vi kan se, at Enhedslisten på nationalt plan nedprioriterer den røde politik, som deres medlemmer har stemt for, til fordel for en reformistisk dagsorden, der lige så godt kunne komme fra SF - eller endda Socialdemokratiet. Vi skal vende os mod de dele af Enhedslisten, der gerne vil vores samarbejde. Vi bør hovedsageligt investere vores kræfter i at samarbejde med lokalafdelingerne, hvor vores arbejde og input bliver værdsat. Vi kan stadig arbejde sammen med Enhedslisten, både lokalt og nationalt, men vi skal gøre det på en måde der giver mening for os. Heldigvis er der stadig mange fora i Enhedslisten, hvor dette er tilfældet, og dem skal vi opløfte. En præmis for vores fortsatte samarbejde med Enhedslisten, skal være at de årsmøde vedtagne principper for medlemsdemokrati bevares. Folketingsgruppen, Europaparlamentarikere og Enhedslistens ansatte skal fortsat være underlagt hovedbestyrelsens beslutninger og skal derfor stå til ansvar hvis den vedtagne politiske linje ikke bliver fulgt. Det bør ikke være folketingsgruppen der ligger den politiske linje for Enhedslisten, men det politisk valgte organ hovedbestyrelsen, der er den højeste demokratiske myndighed.

Ud over samarbejdet med Enhedslisten, bør vi også fokusere på samarbejdet med andre organisationer. Vi skal kunne arbejde sammen med organisationer, der beskæftiger sig med enkeltsager så vi kan støtte deres arbejde og få nye perspektiver. Derudover skal vi også arbejde sammen med andre organisationer på venstrefløjen, så vi kan føre en samlet kamp mod højrefløjen. Selvom der kan være gode grunde til interne stridigheder, er splittelse venstrefløjens største fjende. Derfor må vi stå sammen!

Til sidst skal det pointeres, at SUF skal være en tryg organisation for alle. I en tid, hvor unges mentale helbred forværres af kapitalismens strukturer, må vi passe ekstra godt på os selv og hinanden. Vi kan ikke fraskrive os at være en del af de strukturer, der fremkalder stress, men vi kan alligevel tage et større ansvar for hinanden. Vi bør holde øje med hinanden og altid mærke efter, om vi er ved at brænde ud eller gå ned. Arbejdsbyrden skal fordeles, så ingen står med alt ansvaret alene, og så man ikke bliver presset til at tage mere på sig, end man kan holde til - det er både et personligt og kollektivt ansvar. Når vi organiserer os, skal vi være opmærksomme på, at vi ikke er frie fra omverdenens magtstrukturer. Vores politik er feministisk, antiracistisk og queer, så derfor bør vores struktur også være det. Vi må kontinuerligt revidere vores politik til at inkludere og understøtte alle marginaliserede personer. Vi må huske os selv på, at vores aktivisme bunder i at bekæmpe de undertrykkelsesmekanismer som mennesker verden over lider under. Alle skal kunne føle sig velkomne i SUF, og vi skal bekæmpe diskrimination både internt og eksternt!

Mål for 2023:

- Mere støtte til lokalgrupperne

- Flere lokalgrupperepræsentanter i ledelsen

- Genopstart af emnepolitiske grupper

- Støtte til lokale tiltag mellem lokalgrupper

- Et stærkere samarbejde med Ø’s lokalafdelinger

- Et stærkere samarbejde med andre venstrefløjsorganisationer

- 100 deltagere til Rød Skole

- En stærkere pressegruppe

- 5 kroniker i Solidaritet

- Et stærkere IPU

- 750 medlemmer

- Der skal afholdes en national SUF Sommerlejr

- Ny SUF webshop

- 5 forslag til emnepolitiske udtalelser til stormødet 2023

- Opstart af national feministisk gruppe

- Genopstart af antiracistisk og queerpolitisk gruppe