Støt det sudanske folks frihedskamp!

Nyheder | Søndag, juni 16, 2019 - 18:59

Støt det sudanske folks frihedskamp!

SUF's solidaritetserklæring med den sudanske befolkning:

Den 3. juni 2019 åbnede sudansk paramilitær ild imod tusindvis af protesterende og strejkende i landets hovedstad, Khartoum, og indledte en terrorkampagne af drab, systematiske voldtægter, plyndringer og angreb mod de hospitaler, der behandler sårede demonstranter. Det sudanske styre har forsøgt at dække over massakren ved at lukke ned for internettet i hele landet og dumpe lig i Nilen. Og imens Danmark var midt i en valgkamp, overså samtlige danske politikere brutale nedslagtninger af mænd, kvinder og børn, der faldt i kampen for demokrati, frihed og lighed.

Men i Socialistisk Ungdomsfront nægter vi at lukke øjnene for vores kammeraters kamp. SUF støtter og udviser solidaritet med oprørenes organisering af komiteer og råd, som vi også bør lade os inspirere af, når vi opbygger bevægelser for forandring. Og ikke nok med, at vi fordømmer kontrarevolutionen, der forsøger at opløse, afvikle og udradere oprøret, stiller vi også krav til den danske regering, Europaparlamentet m.fl. om øjeblikkeligt at bryde tavsheden og handle i solidaritet med folkets oprør.

 

Folkets oprør imod regimet

Siden december 2018 har gaderne i hele Sudan været fyldt af protesterende, strejkende og ikke-voldelige civil ulydige aktivister ledt an og organiseret af fagforeninger, studerende og kvindebevægelser. Oprøret, der blev startede som følge af stigende leveomkostninger og forringelse af levevilkår for den sudanske arbejderklasse, udviklede sig hurtigt til en bevægelse med krav om demokratiske og økonomiske reformer og ikke mindst diktatoren Omar al-Bashirs afgang efter et tredive år langt regime.

De oprørende er blevet mødt af voldelig modstand fra staten, og landets parlamenter – nationalt såvel som regionalt – er blevet opløst af regimet. Efter et militærkup, der afsatte al-Bashir til fordel for et militærdiktatur, er oprørerne blevet på gaden og kræver, at militæret omgående træder til siden og at der øjeblikket dannes en civil overgangsregering, som kan gennemføre presserende reformer, som skal sikre unge, kvinder og arbejdere menneskerettigheder, demokrati, frihed og lighed.

 

Kontrarevolutionen bliver støttet af allierede

Kontrarevolutionen finder økonomisk såvel som politisk støtte fra bl.a. Egypten, Saudi Arabien og De Forenede Arabiske Emirater, nogle af USA og EU’s tætteste samarbejdspartnere og flittigt handlende med det danske erhvervsliv - de samme magter, som kvalte Det Arabiske Forår i 2011. Sudans grænsekontrol, som styres af paramilitær knyttet til militærdiktaturet, modtager også massive beløb fra EU som led af et flygtningesamarbejde, der har til formål at afholde flygtninge fra Europa.

Derfor er det af afgørende betydning, at vi ikke kun fordømmer og holder det sudanske styre ansvarligt for massakrerne, men også indfører sanktioner og afbryder al handel med de magter, der væbner militærjuntaen, samt at opsige de flygtningeaftaler, der går på bekostning af menneskerettigheder og demokrati.

 

Bryd tavsheden - støt folkets oprør!

Selvom mediedækningen af oprøret såvel som massakren er sparsomt, og selvom at det sudanske militærdiktatur forsøgte at afskærme drabet på hundredevis af protesterende fra omverdens øjne ved at lukke for internettet, vil vi i SUF ikke lukke øjnene for diktatorers brutale nedslagtning af vores brødre, søstre og kammerater.

Vi støtter op om kampen for frihed, lighed, demokrati og kvinderettigheder i Sudan. Derfor er vores krav til Danmark, EU og resten af verden følgende:

  • Bryd tavsheden - tal åbent og ærligt om udviklingen i Sudan og fremsæt forslag, der kan stoppe massakrerne

  • Udvis solidaritet med de folkelige demonstrationer, arbejdsnedlæggelser og sit-in aktioner i Sudan

  • Støt sudanske fagforeninger, studenterorganisationer, kvindebevægelser og andre organisationer, der leder an i frihedskampen

  • Anerkend og støt de sudanske oprøreres krav om en civil-ledet overgangsregering