Må du godt tage afsted bare for festen?

Kvindefesten

Må du godt tage afsted bare for festen?

Forestil dig en fest helt uden mænd. Ikke dårligt vel? Sådan en fest er der hvert år på ISUL. Her på siden fortæller Sally, hvorfor det er så fedt, og hvorfor ISUL’s kvindefest er meget mere end en fest.

I år ligger kvindefesten tirsdag den 24. juli på søstersolidaritet og feminisme-dagen. Se programmet for hele lejren her.

Skrevet af Sally Morks

Hvert år på ungdomslejren er der én bestemt aften, som for lejrens kvinder er noget helt anderledes end andre aftener. Aftenen med kvindefesten. Bevares, hver aften kan blive en dejlig fest, men som kvinde er det denne aften jeg glæder mig mest til – hele året.

Det kan være svært at beskrive kvindefesten til en kvinde der ikke har prøvet det. Måske ligesom at beskrive en orgasme for en person, der ikke har fået en. Det er en følelse, der er markant anderledes fra, hvad man hidtil har prøvet.  Men hvorfor egentlig? Hvorfor betyder det så meget for en fest, at der ikke er nogen mænd?

En fest uden mænd

Patriarkalske strukturer eksisterer alle steder, hvor vi befinder os. Selv i selskab med vores bedste allierede kan vi ikke smide alt det, vi har lært om, hvordan vi skal være, ud. Der ligger altid en forestilling om, hvordan vi kvinder skal opføre os. Kvinder oplever et større pres for altid at skulle være mere sexede, klogere og sjovere, end vi allerede er.  Vi lærer at holde os tilbage, mens mænd lærer at føre sig frem, og det betyder, at der i de fleste sociale sammenhænge faktisk ikke er nok plads til os kvinder.

Ved at holde en fest uden mænd ændrer vi i denne dynamik. Vi skaber et nyt rum, hvor vi ikke skal vige for mænd. Vi skaber et rum, hvor vi selv er i centrum. 

Lejren er fyldt med gode kammerater uanset deres køn. Til trods for det kan vi kvinder alligevel komme til at overse hinanden, og det er så vanvittigt ærgerligt. Vi har en masse at byde ind med, og det kan virkelig mærkes den aften. Festen er et redskab, der synliggør os over for hinanden. Det er ikke kun noget vi mærker til festen, men også resten af lejren.

Som en god tur på kvindetoilettet

Jeg synes det bedste ord til at beskrive festen er frihed. Frihed til at kunne være lige som du helst vil. Frihed til at kunne snakke om det, du vil, danse, som du vil, tage toppen af, hvis du har det for varmt, grine med hele tandkødet uden at bekymre dig om, om det nu ikke er ’for meget’.

Måske kan festen sammenlignes med en rigtig god tur på kvindetoilettet, når du er i byen. Sådan én, hvor du falder i snak med en, der står og venter på sin veninde, og du fortæller en historie, som du synes er lidt pinlig, og hun griner og fortæller noget, der er mere skørt. Så roser I hinanden for at være fantastiske mennesker, og du ville lidt ønske, at festen bare kunne fortsætte derinde. Det er denne her fest – du skal ikke ud til nogen mænd og være noget som helst, du skal bare have det fedt, hvor du er.

Meget mere end en fest

For mig er kvindefesten helt speciel. Det er en fest, hvor musikken er alle de numre, du føler styrker dig. Hvor bordsnakken går fra dybe følelser og politiske diskussioner til skøre historier og erfaringsudveksling om sex.

En fest hvor din veninde har malet på dine bryster, og du maler en livmoder på en kvinde, du ikke kenders mave.

En fest, hvor dine bryster dingler når du danser, men du skænker det ingen anden tanke end, hvor dejligtdet er at være lige dig i din krop.

Det er ’festen’, men det er også så meget mere end det. For mig er det også en påmindelse om, hvor stærke vi kvinder er, og en virkeliggørelse af alt det, vi har at vinde i kampen for frigørelse.

*Festen er for alle kvinder og personer, der oplever kvindeundertrykkelse som eksempelvis non-binære, der oplever at blive fejlkønnet til at være kvinde.